Wijchen Schaatst - Wijchen-schaatst-logo-3

De volgende Wijchen Schaatst is van 13 dec 2024 t/m 05 jan 2025!

175

Historie

In 2009 ging Rob SchiltenWijchen Schaatst – team Yoast – van VakantieXperts De Planeet – weer eens met zijn gezin genieten van de gezellige sfeer op de drukke Nijmeegse schaatsbaan op Het Valkhof. Hij was daar al vaker geweest en werd vrolijk van de opgewekte sfeer en de uitgelaten mensen. Een superleuke en welkome activiteit in de winterperiode, als alles langzaam tot stilstand lijkt te komen. “Waarom hebben we dat niet in Wijchen?”, dacht hij, “dat moet bij ons toch ook mogelijk zijn!”


Op glad ijs

Rob’s enthousiasme werkte aanstekelijk. Een onschuldige vraag aan de wethouder leidde al snel tot een uitnodiging om een plan te maken om Wijchen Schaatst op touw te zetten. Rob ronselde enkele mannen en samen zijn zij aan de slag gegaan. En hoe! Want niemand had ervaring met het organiseren van een dergelijk groots evenement, noch van ijs maken, techniek of sponsoring. Toch waagden zij zich op glad ijs.

Bestuursleden van het eerste uur

Tijdens de vele vergaderingen van de eerste bestuursleden van Wijchen Schaatst, werd hard nagedacht over hoe het evenement in 2010 gehouden zou kunnen worden. De mannen – allen bekenden uit de Wijchense samenleving – hebben gigantisch veel uren besteed aan de organisatie van Wijchen Schaatst.

U kent ze vast wel:
Bert van Bennekom
Pieter Aalbers
Frans Sengers
Rob Schilten
Houle Hormes
Rolf Schouten
Jos Lemmen

Later ook aangevuld met:
Hans Bijmans
Rob Janssen
Monique Leegstraten
Marco Leenders
Ingrid Mali

Bekijk hier onze sponsoren!


Tegenwind

Wat deze mannen gepresteerd hebben in 2010 is ongekend! Ze hebben enorm moeten lobbyen, er was in het begin bijzonder veel tegenwind. En het kostte veel tijd om sponsoren en vrijwilligers te vinden. Maar al zijn er veel dingen mis gegaan, in 2010 was de eerste editie van Wijchen Schaatst een feit. In de kasteeltuin stond een groot tentencomplex met overdekte schaatsbaan en luxueuze ambiance.

Van luxe naar gemoedelijk, van kasteel naar markt

Die luxueuze ambiance was echter niet waar de gemiddelde Wychenaar behoefte aan had. Bovendien was al die luxe ook ontiegelijk duur. Dus werden de latere edities steeds gemoedelijker, helemaal toen de schaatsbaan in 2016 niet meer in de kasteeltuin te vinden was maar op de markt, midden in het centrum van Wijchen.

Maatschappelijk belang

Voor de bestuursleden was het vaak een ware uitputtingsslag om het evenement te organiseren. Het gigantische aantal uren waarmee de bestuursleden zich op vrijwillige basis inzette voor Wijchen Schaatst stond in schril contrast met de grote tegenslagen die ze regelmatig ondervonden. Maar ze herpakten zich telkens weer. Want zij zagen het grotere maatschappelijke belang van Wijchen Schaatst: jongeren én ouderen weg achter hun beeldschermen halen en samen bewegen, elkaar ontmoeten en plezier maken. In de donkerste tijd van het jaar genieten van elkaars gezelschap en van de leuke activiteiten op en rondom het ijs.


Wijchen Schaatst 2024

Inmiddels is Wijchen Schaatst uitgegroeid tot een groots en professioneel evenement. En dat kan alleen maar tot stand komen door de grote inzet van de vele vrijwilligers en de gulle giften van onze sponsoren. Het huidige bestuur al weer druk bezig met de voorbereidingen van Wijchen Schaatst 2024.

Tegenwoordig bestaat het bestuur uit:

  • Marco Leenders
  • Hans Bijmans
  • Ingrid Mali

500 kerstbomen

De editie van 2024 belooft een waar sprookje te worden. Met 500 besneeuwde kerstbomen, vele houten bankjes, leuke aankleding en gezellige entourage, waan je je in de Oostenrijkse Alpen. En de opening op 13 december 2024 wordt ook spectaculair!

Tika en Curling

Ook dit jaar is onze vertrouwde mascotte Tika weer op het ijs te vinden. En ook daarbuiten kom je onze vrolijke pinguïn tegen. Een leuke activiteit is Curling. Kijk even in ons programma om te zien wanneer er activiteiten op het ijs plaatsvinden.

Vrijwilligers

Zonder onze vele vrijwilligers is een evenement als Wijchen Schaatst financieel niet haalbaar. Wij zijn dan ook bijzonder blij met deze kanjers en dankbaar voor het enorme enthousiasme waarmee zij zich steeds weer inzetten voor de Wijchense samenleving. En dat laten we hen ook weten! Want behalve dat het gezellig is en je veel mensen leert kennen, verzorgen wij onze vrijwilligers goed.

Wil je vrijwilliger worden? Of wil je weten wat het inhoudt? Kijk dan even bij Vrijwilliger worden en meld je aan!